Europa in de herfst

'To be scared or not to be scared, that’s the question!’

Sinds begin november 2017 buigen 8 jonge acteurs met een diverse achtergrond zich onder leiding van regisseur Piet Arfeuille over twee oertragedies uit de Thebaanse cyclus: Oedipus in Kolonos en Antigone.

Athene is de plek waar Oedipus na zijn verbanning uit Thebe wil landen. Maar is Athene zo gastvrij als beweerd wordt? En welke agenda heeft Oedipus? In Thebe staan zijn zonen inmiddels met getrokken wapens tegenover elkaar. Diplomatieke antwoorden falen. Na hun dood wil Kreoon, die het leiderschap overneemt, een voorbeeld stellen en z’n stad zo snel mogelijk in veilige wateren brengen. Nationalisme en protectionisme steken de kop op.

Met Europa in de herfst verdiept de jonge ploeg zich in de actualiteit van het oude continent en zoekt naar parallellen en antwoorden in het Klassiek Grieks repertorium. Voor regisseur Piet Arfeuille is het de 3de voorstelling met een politiek thema - na Recht zal zijn wat ik zeg! over populisme en GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder over terreur. Deze keer zijn het de grondvesten van de democratie zelf die het onderwerp van de voorstelling zijn.

Lees hier de integrale promotekst.

PERSMAP
PROGRAMMABLAADJE
TECHNISCHE FICHE
LICHTPLAN

Cast

Soufiane Chilah
Dries De Sutter
Elien Hanselaer
Gorges Ocloo
Lauranne Paulissen
Joren Seldeslachts
Timo Sterckx
Loes Swaenepoel
© Fred Debrock © Fred Debrock
Download foto
© Fred Debrock © Fred Debrock
Download foto
© Fred Debrock © Fred Debrock
Download foto
© Fred Debrock © Fred Debrock
Download foto
© Fred Debrock © Fred Debrock
Download foto
© Fred Debrock © Fred Debrock
Download foto
© Fred Debrock © Fred Debrock
Download foto
© Fred Debrock © Fred Debrock
Download foto
© Fred Debrock © Fred Debrock
Download foto

Embed code

Persartikels

Lees meer "De zorgvuldig gecomponeerde tekst, de sobere regie en het zinderende spel maken Europa in de herfst tot boeiend theater" (Focus Knack)
Lees meer "Arfeuille en zijn ploeg hebben de tragedies uitgekleed tot hun essentie, waardoor er veel ruimte en tijd vrijkomt voor die eigentijdse gedachten." (E-tcetera)
Lees meer "Gestileerd en voortreffelijk repertoiretheater" (De Morgen)
Lees meer "En hup, in de klassieke thematiek herken je plots de hedendaagse terreurtijden, paniekpolitiek en zowaar het Belgische asiel van Carles Puigdemont." (De Standaard)
Lees meer "Voor Europa lijkt de toekomst somber en verward. Het 50-jarig Theater Malpertuis echter zet met hoge verwachtingen een mogelijk nieuwe halve eeuw in." (Theatermaggezien)
Lees meer Regisseur Piet Arfeuille praat in Pompidou met Nicky Aerts over 'Europa in de herfst'. Herbeluister het fragment. (Klara)
Lees meer "Onze maatschappij zal afrekenen met nationalisme en protectionisme - dat is ons lot." (Knack)
Lees meer “Ik geloof niet dat onwetendheid per se een bron is van kwaad. Het is niet altijd erg om te verdwalen in het niet weten. Ik vind het veel gevaarlijker als mensen van zichzelf denken dat ze het weten." (Ciska Hoet)
Lees meer Het is opmerkelijk - en toch weer niet eens zo verrassend - dat we vandaag kunnen teruggrijpen naar het alleroudste repertorium om iets te vertellen over de actualiteit. (Theater Malpertuis)
Lees meer "We beseffen het te weinig, maar met Theater Malpertuis en Theater Antigone in West-Vlaanderen liggen twee hoogstaande cultuurhuizen op een zakdoek van elkaar." (Krant van West-Vlaanderen)

Nieuws

OP REIS: Europa in de herfst / Piet Arfeuille

De productie Europa in de herfsteen regie van Piet Arfeuille naar Sophocles, is nog tot en met 10 maart te zien in Wilrijk, Oostende, Brussel, Amsterdam, Waregem en Tielt. Met Joren Seldeslachts, Soufiane Chilah, Elien Hanselaer, Gorges Ocloo, Timo Sterckx, Dries De Sutter, Lauranne Paulissen en Loes Swaenepoel. Bekijk de speeldatalijst

PIET TIPT: het verhaal achter Europa in de herfst

Regisseur Piet Arfeuille licht graag een tip van de sluier. Ontdek hoe Oedipus in Kolonos het ware verhaal is achter Europa in de herfst