De week van Mokhallad Rasem

De week van 4 tot 10 november 2019 staat volledig in het teken van Mokhallad Rasem. Deze acteur en regisseur was beloftevol theatermaker in Irak verbonden aan The National Theatre of Baghdad. In 2005 vlucht hij naar België en verblijft hij enkele maanden in het asielcentrum van Zemst. In 2010 laat hij zich opmerken met Irakese Geesten (creatieprijs Theater aan Zee). Voor Theater Malpertuis maakte hij naast Zielzoekers (2017) ook het bijzonder gesmaakte Closed Curtains (2014). 

In 2017 maakte Mokhallad Rasem het innemende Zielzoekers n.a.v. zijn verblijf in het asielcentrum van Menen. Inmiddels is deze voorstelling uitgegroeid tot een triptiek. In Zielzoekers Triptiek ben je toeschouwer van een veelstemmig drieluik waarin de getuigenissen van Menen, Bobigny en Valenciennes met elkaar verbonden worden. En hoezeer de situatie van de asielzoeker waardanook ter wereld dezelfde is, toch zijn het de kleine verschillen die dit drieluik interessant maken om te zien. 

We doen ook een Sleep in versie van deze voorsteling. Tijdens Zielzoekers Triptiek Sleep in wordt de toneelvloer van Malpertuis voor één nacht de collectieve slaapplek van 30 mensen. U komt die avond aan in Theater Malpertuis met je slaapgerief. Je krijgt een bed toegewezen. Op het programma staat Zielzoekers Triptiek. 's morgens wordt een ontbijt geserveerd gevolgd door een nagesprek met maker Mokhallad Rasem over de documentaire en dromen in het algemeen. 

Eerder die week staat nog een andere voorstelling van Mokhallad Rasem op het programma: Young Baghdad. In de zomer van 2015 keerde Mokhallad terug naar zijn geboorteland Irak, naar de stad waar hij zijn loopbaan als theatermaker begon: Bagdad. Hij ging er op zoek naar jonge mensen die opgegroeid zijn in de oorlogsellende die het land al jaren tekent. Hij interviewde een vijftigtal mensen, peilde naar hun dromen en legde dat vast in een aangrijpende documentaire. Tielt krijgt een unieke versie van deze documentaire te zien. Mokhallad zal namelijk in de namiddag die voorafgaat aan deze voorstelling een workshop leiden met een 25-tal Tieltenaars tussen de 14 en 30 jaar. De deelnemers aan deze workshop komen 's avonds ook in de voorstelling terecht. Een unieke ontmoeting tussen film en theater. 

OVERZICHT DE WEEK VAN MOKHALLAD RASEM
Wo 6 nov 2019 - 14u tot 17u Workshop Young Baghdad
Wo 6 nov 2019 - 20u30 Young Baghdad
Vr 8 nov 2019 - 20u30 Zielzoekers Triptiek
Za 9 nov 2019 - 21u30 Zielzoekers Triptiek Sleep in