4: STILL LIFE

Choreografe Nicole Beutler dook in de dansgeschiedenis en destilleerde daaruit de essentiële bouwstenen van het dansduet tussen man en vrouw: van de barokke hofdans via Lindy Hop naar de postmoderne dans. De geometrie van vierkant, cirkel en driehoek waren de leidraad. Het stuk is een muzikale en beeldende compositie van vijf bewegende stillevens; een dans van de ruimte, een bijzondere hofdans, een paringsdans, een ritueel en een Lichtspel. Elk deel heeft zijn eigen sfeer en energie, ondersteund door de muziek van Beutlers vaste componist Gary Shepherd aka Streamer – die ook voor Malpertuis al de muziek verzorgde voor Hele dagen in de bomen en Beginners.

 

Naar aanleiding van deze herneming stelden we Nicole Beutler enkele vragen: 

Wat was je grootste inspiratiebron voor deze voorstelling?

Dat was ongetwijfeld de Bauhaus-beweging. De verschillende basiselementen en -figuren van Bauhaus – cirkel, vierkant, driehoek - wilde ik ook in mijn voorstelling laten terugkomen. Je moet naar de voorstelling kijken alsof je naar een getekende man en vrouw kijkt op een wit blad papier, het is als een tekening in 3D. Of een stilleven, een schilderij van een man en een vrouw, die zich tot elkaar verhouden in partner-dansen. Mogelijke verhalen ontstaan in het hoofd van de kijker. Als kijker onderga je, je hoeft niets te doen, enkel kijken.

De muziek werd gecomponeerd door Gary Shepherd, overigens dezelfde componist die de muziek voor de Malpertuisproductie Beginners maakte. Wat is de meerwaarde van zijn muziek voor jouw werk?

Ik werk reeds sinds 1999 samen met Gary, hij maakt de muziek voor 90 procent van mijn voorstellingen en daarnaast is hij ook mijn levenspartner. Ik werkt graag met hem samen omdat hij goed is in het maken van filmische muziek die de verbeelding prikkelt.

Wat zijn je toekomstplannen?

Momenteel ben ik bezig met mijn nieuwe voorstelling ‘8: METAMORPHOSIS’ die tijdens de Operadagen in Rotterdam in première zal gaan. Het wordt een dansopera waarin de kracht van de verandering centraal staat. Ik werk met een mannelijke cast van 3 zangers, 4 dansers en 1 drummer. In een tijd waarin de klimaatverandering zijn gevolgen toont, kunnen we er niet meer omheen dat er verandering gaande is. Het patriarchaat brokkelt langzaam af en we zoeken naar nieuwe perspectieven op onze samenleving. Niets blijft zoals het was. Alles verandert constant.

 

“Met humor en sentiment benadrukt Beutler in de duetten in de eerste plaats het ritmische aspect. Het maakt 4:STILL LIFE tot een esthetische prachtige, ritmisch en vormelijk interessante choreografie.” – De Standaard

4: STILL LIFE is een intrigerende dialoog tussen uitersten. Beutler mengt en kneedt de ingrediënten tot een appetijtelijk, superesthetisch, formeel geheel, waarin we mogen zoeken naar zweetdruppels en emotie.” – Theaterkrant

“4: STILL LIFE is een en al contradictie. Tussen tijden en stijlen, tussen verwachtingen en realiteit. Het is functioneel en esthetisch, sec en gevoelig, herkenbaar en vreemd, saai en fascinerend. Bijzonder dus.” - De Volkskrant