KNAUS - Alexia Leysen & Valentijn Dhaenens (BRUT)

De theatervoorstelling KNAUS, waarvoor performer Valentijn Dhaenens en regisseur Alexia Leysen zich inspireerden op de Noorse literaire rock ster Knausgard, komt op donderdag 9 januari 2020 naar Theater Malpertuis. In 3.500 pagina’s pende de Noor Karl Ove Knausgård de strijd van zijn ziel neer en spaarde daarbij niets of niemand. Het schrijven gaf zijn leven zin, maar ging uiteindelijk ten koste van zichzelf en z’n naasten ... In Knaus ontrafelen Valentijn Dhaenens en Alexia Leysen een mens die zich afvraagt: 'Waarom?' Als God dood is en de hemel leeg, zoekt KNAUS naar wat van waarde is in dit universum.

Alexia Leysen kaapte in 2016 de Dioraphte Cement Prijs voor aanstormende theatermakers weg. Voor KNAUS wordt ze bijgestaan door monoloogvirtuoos Valentijn Dhaenens, die in de huid van de Noor kruipt.

In het vooronderzoek voor KNAUS sprak Alexia Leysen met heel wat bekende en onbekende Knausgard-lezers, vergezeld van de oude Hasselblad van haar overleden grootvader. Zo ontstond The Knausgard/Hasselblad Series: een indringende portretreeks die een uiteenlopende reeks stemmen en gezichten verzamelt rond dit materiaal. Want de Noor wordt een sombere mascotte van de hedendaagse mens genoemd. Zijn werk een spiegel voor de ziel. The Knausgard/Hasselblad series gaat op zoek naar wat het is wat zoveel mannen en vrouwen uit diverse generaties van zichzelf in zijn boeken weerspiegeld zien – over wat hen erin triggert, raakt, ergert …

Elke geportretteerde koos één fragment uit Knausgards boeken die voor hen iets bijzonders betekent. Op www.brut-theatercollectief.com zie je al een kleine sneak preview. Maar de schoonheid van (analoge) beelden ziet men pas in het echt, en in het groot. Vanaf 9 januari, wanneer we KNAUS vertonen tot het einde van het seizoen kan je bij ons de foto’s en teksten bekijken.