Masterclasses

Via het aanbieden van onder andere Masterclasses wil Theater Malpertuis professionals de kans geven hun eigen taal te bevragen en te ontwikkelen.


Een masterclass is een lessenreeks van een bijzonder ervaren kunstenaar, die kan terugkijken op een parcours van jarenlange professionele excellentie. Overdracht van kennis en ervaring aan jonge kunstenaars staat centraal. Hierbij is aandacht voor de specifieke disciplines van het theatervak: spelen, maken(regisseren) en schrijven.

'Levenslang leren' is het motto waar de kunsten graag een patent op nemen, maar de realiteit is vaak minder rooskleurig. Door de hoge productiedruk en de economische realiteit kunnen kunstenaars zich nog nauwelijks bezighouden met de ontwikkeling van vragen en interesses die verder reiken dan de realisatie van een concreet project. In een pilootproject ‘postacademische leerinitiatieven’ krijgt Theater Malpertuis de kans om te onderzoeken of het mogelijk is om in de toekomst een duurzame praktijkgerichte opleiding in te richten. Dit onderzoeken we momenteel door middel van het organiseren van masterclasses en residenties. Zo willen we professionals de kans geven hun eigen taal te bevragen en te ontwikkelen. 

Volgende masterclasses zijn reeds geweest:

Volgende projecten staan op het programma voor het najaar 2019:  

  • Wat is verbeelding? Hoe ontstaat verbeelding? Hoe genereer je verbeelding bij een publiek? Hoe houd je je verbeelding levendig, als acteur en voor je publiek? Een praktijkgerichte en beschouwende residentie o.l.v. Piet Arfeuille (26 augustus-half september). 
  • Een eerste masterclass omtrent het schrijven van theater. Master n.t.b.


Meer info: tanya@malpertuis.be 
 Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Provincie West-Vlaanderen en Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.