Malpertuis Studio

Een leeromgeving, een plek van reflectie en ontmoeting waarbij alle theaterdisciplines aan bod komen: acteren, regisseren en schrijven.


Sinds 2016 organiseert Theater Malpertuis postacademische leerinitiatieven voor theaterkunstenaars. Bedoeling is een blijvende leeromgeving te creëren, een plek van reflectie en ontmoeting waarbij alle disciplines aan bod komen: acteren, regisseren, schrijven. 

Een masterclass is een lessenreeks die door één (of meerdere) deskundige(n) wordt gegeven. Overdracht van kennis en ervaring staat centraal. Zo gaf grande dame Viviane De Muynck in maart 2019 nog een masterclass rond het werk 4 Quartets van T.S. Eliot. 10 Jonge deelnemers, afgestudeerd aan verschillende toneelopleidingen in Vlaanderen en Nederland deelden samen het podium. 

Een residentie geeft letterlijk en spreekwoordelijk plek aan een theatermaker. Hij of zij verblijft in onze infrastructuur om aan onderzoek te doen in zijn/haar parcours als maker. Zo zal Alexander Vantournhout in februari 2020 twee weken in Malpertuis resideren om zijn nieuwe voorstelling Through the Grapevine voor te bereiden. Aan het einde van de residentie deelt Vantournhout zijn bevindingen in een toonmoment voor plaatselijke scholen en academies. 

Naast de masterclasses en residenties bieden we ook workshops en klassen aan. Klassen zijn korte en overzichtelijke studiemomenten, waarop zowel professionelen als liefhebbers kunnen intekenen. Ze zijn bedoeld om een bepaalde materie herop te frissen en/of inspiratie te bieden aan al wie graag wil bijleren. 


OVERZICHT VAN DE WORKSHOPS & KLASSEN

WORKSHOP YOUNG BAGHDAD – Mokhallad Rasem 

Woensdag 6 november 2019 – 14u tot 17u 


Die avond om 20u30 kan je naar de voorstelling Young Baghdad komen kijken. Tielt krijgt een unieke versie van deze documentaire te zien. Mokhallad zal namelijk in de namiddag die voorafgaat aan deze voorstelling een workshop leiden met een 25-tal Tieltenaars tussen 14 en 30 jaar. De deelnemers aan deze workshop komen ’s avonds ook in de voorstelling terecht. Een unieke ontmoeting tussen film en theater en een belevenis voor wie nog nooit op scène heeft gestaan. Ervaring is niet noodzakelijk om deel te nemen.
Klik hier voor meer info over deze workshop. 

Aantal deelnemers
 maximum 25
Leeftijd tussen 14 en 30 jaar (geen theater-ervaring vereist)
Prijs €5 per persoon (avondeten incluis) 
Reserveren via tickets.malpertuis.be
Voor meer informatie mail naar paulien@malpertuis.be 

WORKSHOP BECKETT – Theater Malpertuis & OPENDOEK 

Zaterdag 30 november 2019 – 17u tot 22u30u 

Een workshop over Samuel Beckett, de Ierse toneelschrijver die beroemd geworden is met absurdistische stukken als Wachten op Godot en Eindspel. Van 17u tot 19u kan u in gesprek gaan met specialisten over Becketts beroemde tragikomedie Wachten op Godot. Insteek van het gesprek is analyse van de tekst en bespreking van de dramaturgische kenmerken van de tekstpartituur. Tussen 19u en 20u30 kan u napraten en ter plekke eten en borrelen. Om 20u30 presenteert regisseur Angelo Vercamp samen met vier liefhebberspelers gedurende een uur fragmenten uit Eindspel in Eindspel-Beckett / A Case study.
Klik hier voor meer info over deze workshop.

Aantal deelnemers 50
Prijsformule 1 Workshop Godot + Eindspel-Beckett / A Case Study: 35 euro. Voor OPENDOEK leden: 25 euro.
Prijsformule 2 Workshop Godot + eten + Eindspel-Beckett / A Case study: 45 euro. Voor OPENDOEK leden: 35 euro.
Reserveren via tickets.malpertuis.be vóór 17 november 2019 of via vorming.opendoek.be


WORKSHOP NICOLE BEUTLER - Nicole Beutler 

Zaterdag 30 november 2019 - 10u30 tot 16u (met eetpauze tussen 13u en 14u)

Ter gelegenheid van de Belgische première van The exact position of things  deelt Nicole een aantal uitgangspunten van haar praktijk met een twintigtal liefhebbers-geïnteresseerden in een unieke workshop. 

Hoe sta ik op toneel? Hoe beïnvloed ik de ruimte om me heen? Hoe gebruik ik mijn lichaam en mijn stem om een beeld te maken? Hoe kan de verbeelding helpen om te creëren? Dit zijn slechts enkele vragen waar je tijdens de workshop mee aan de slag gaat.
Klik hier voor meer info over deze workshop.

Aantal deelnemers
20
Prijs €25 (over te schrijven nadat u geselecteerd bent)
Locatie  
Budatoren, Korte Kapucijnenstraat, 8500 Kortrijk
Stuur je motivatiemail tegen ten laatste 17 november 2019 naar paulien@malpertuis.be

KLAS REGIESTIJLEN STANISLAVSKI VERSUS BRECHT- OPENDOEK

Zaterdagen 4, 11 en 25 januari 2020 – 10u tot 17u 

Wat hebben Stanislavski en Brecht gemeen? Of spreken ze elkaar vooral tegen? Dit zijn de vragen waarmee we aan de slag gaan tijdens deze cursus. We gaan dieper in op de stijl van beide theatermakers. Hoe benaderen zij emotie? En wat met de vrijheid van de acteurs? Welke inspiratiebronnen hebben invloed gehad op hun werk? Na de theorie gaan we zelf aan de slag. Je kiest een bestaand stuk uit en past dit aan naar de stijl van Stanislavski en Brecht.

Aantal deelnemers 
14 
Prijs €75, OPENDOEK lid: €63 / €48 (-26), €42 (-26 en OPENDOEK lid) 
Reserveren via vorming.opendoek.be Meer info over Malpertuis Studio? Mail naar maud@malpertuis.be

Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Provincie West-Vlaanderen en Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.