Wat verstaan we in deze sterk geïnformatiseerde tijd onder waarheid? Is waarheid meervoudig? Wat zijn de obstakels in de zoektocht naar waarheid? Moet waarheid per definitie toetsbaar zijn? Is fake news gevaarlijk voor de democratie?

Dat zijn de vragen die aan de basis liggen van deze docu-voorstelling van Theater Malpertuis en Victoria Deluxe, die gemaakt wordt n.a.v. de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker).

Van Multatuli is geweten dat hij zich fel kantte tegen allerlei vormen van machtsmisbruik en misleiding van het volk. De waarheid stond voorop, en dat mocht ook luid verkondigd worden.

We zijn 200 jaar verder en de waarheid staat opnieuw heel erg onder druk. We beleven de terugkeer van de grote stelligheid: van een manier van denken en spreken die zich onttrekt aan elke vorm van toetsing en kritiek. Fake news en manipulatieve verdraaiingen… het zijn dagelijkse tools geworden.

In deze voorstelling vraagt acteur en levenskunstenaar Peter De Graef zich af hoe rationele en spirituele waarheid zich tot elkaar verhouden? Multatuli’s ‘Japanse steenhouwer’ geeft inspiratie. Victoria Deluxe laat jongeren aan het woord in een videoportret en deBuren introduceren een nieuwe, beloftevolle auteur omtrent het thema. De belangrijkste bijdrage komt van twee waarheidssprekers die een persoonlijke rede brengen over de waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek.

Voor Theater Malpertuis zijn dat Rashif el Kaoui en Joke Hermsen.

Rashif el Kaoui (1988) is acteur, rapper, podcastmaker, schrijver en KVS-gezicht. Hij behaalde zijn masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs, de literaire prijs voor proza en poëzie van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen. In 2018 werkte El Kaoui samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat aan De Man is lam, een project over het man-zijn vandaag.

Joke Hermsen (1961) studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs. Naast een aantal romans deed ze onderzoek naar Hannah Arendt en Rosa Luxemburg. Ze leverde schitterende essaybundels af als Stil de tijd, pleidooi voor een langzame toekomst en Melancholie in tijden van onrust. In haar laatste werk Het tij keren stelt Hermsen dat het kritische denken begint met twijfelen en ‘nee’ durven zeggen.

Naast Tielt reist de voorstelling ook langs volgende steden met telkens andere waarheidssprekers:
Kortrijk: Thomas Bellinck & Warda El-Kaddouri
Amsterdam: Jean Paul Van Bendegem & Alicja Gescinska
Antwerpen: Aminata Demba & Gaea Schoeters

PUBLICATIE
De tien waarheidsredes werden gebundeld in een boek dat verkrijgbaar is vanaf de première op 21/01/2021. De publicatie reist mee met de voorstelling. Online bestellen kan via Theater Malpertuis voor 12 euro plus verzendingskosten krijgt u het thuis bezorgd. Weldra ook beschikbaar bij een aantal lokale boekhandelaren. Bonus: download hier de waarheidsrede van Jean-Paul Van Bendegem!

Voorstellingen
België: 11 | Nederland: 2

Première op 24/10/2020 in Theater Malpertuis

Speeldata

Er zijn op dit moment geen voorstellingen gepland.